Fără titlu

E mare imaginea asta !

duminică, 4 iulie 2010

Viituri pe Siret , vinovăţii

Înainte de '89 s-a proiectat şi a început execuţia unei acumulări , la Lunca Paşcani, lîngă oraşul Paşcani, pe Siret. Execuţia era gata cam 90% în primăvara lui '90. Era pentru , energie electrică, ATENUAREA undei de VIITURĂ, irigaţii şi pod circulabil peste rîu.
Petrică (mărţişor) şi Iliescu, NU AU MAI DAT BANI , pentru finalizarea lucrării , că FSN-ul avea alte priorităţi ...financiare.
NU este gata nici acum ! După 20 de ani! Se termina in 1992!
După Legea 18, nu era nici interes PDSR-FSN-..., în zonă, întrucît, terenul din chiuveta lacului, fiind expropiat înl folosea unul Pantazii, pentru ghişăft de FSN(înpreună cuRăţoi-primarele PSD ,de Paşcani) şi nu îl avea în acte ! Comunele -CAP-urile ,din jur primiseră de la Ceauşescu , teren în COMPENSARE, în IMB (Insula Mare a Brăilei, de la IAS , cu ACTE !
Dar după '89, cică s-au pierdut actele ! Sunt în arhiva PCR !Există HCM-uri dar nu au enters să le caute !
FSN-PDSR-PSD, au privatizat IMB , cu tot cu terenul compensat de la cele 4-5 CAP-uri ! Nu mai ştiu ce e acuma ....în IMB . Respectiv unii dintre ţărani trebuiau să primească în fizic pămîntul de sub apă în IMB !(sau acţiuni la acel IAS ! )
Afectate : CAP Vînători, CAP Lespezi, CAP Valea Seacă, CAP Lunca Paşcani şi CAP Tătăruşi ! În acele comune s-a făcut REDUCERE de suprafeţe la adeverinţele de pe legea 18 ,că nu mai erau în scriptele propietăţii CAP-urilor !
Dacă se finaliza ACUMULAREA de la Paşcani, prin reglarea DEBITULUI din AVAL, se puteau executa , la USCAT , lucrările de ÎNDIGUIRE, pînă la ROMAN , de către TLHS sau de TCH , pentru ASIGURAREA de 1% ! Respectiv se puteau inchide-deschide poldere tampon în ALBIA MAJORĂ a Siretului (în lunca inundabilă ), în caz de VIITURĂ ! Proiectare pentru TOATĂ zona aval de Paşcani este, o parte tot nu este finalizată întrucît, nu au avut PRIORITATE în guvernele , PSD, PDSR, PNL şi acum PDL. Vă gîndiţi că Răzgîndeanu este la bază ing. hidro, dar el a fost mai mult filfizon dă Bucureşti şi plagiator profesor universitar! Nu a făcut nici execuţie nici proiectare de calitate NICIODATĂ în viaţa lui.
Sunt de amintit enteresele de EXPLOATARE a BALASTIERELOR din albia Siretului, pe balboj la cine ştie cîţi privaţi cu interes din fostul PCR-securitate ! Au săpat unde au vrut şi au făcut devieri ale cursului apei şi praguri de fund , care a schimbat morfologia secţiunii de scurgere , respectiv , a apărut o altă direcţionare a curentului la viitură, care a RUPT MALUL-DIGUL , în zone ne protejate-proiectate!
Perdelele de arbori din lunca inundabilă , cine le-a păzit ,furat, tăiat ? Sub ochii ÎNGĂDUITORI ai poliMILIŢIEI !
Lemn de foc şi de grinzi-căpriori pentru vile-viloanţe !
Ţăranii şi copiilor au şi ei partea de vină, că şi-au construit NOILE case , fără fundaţii înalte , în perimetre inundabile , dar în CENTRU, nu pe deal.Toate crîşmele săteşti acolo sunt ! Case economice, din chirpici , dar tot fără hidroizolaţie minimă sub zidărie (chiar şi la chirpici se poate pune)! Primăria a aprobat ! Tehnicienii pe linie de construcţii ai primăriilor ,NU S-AU OPUS NICIODATĂ ! Erau nemuri şi preteni ! Acum ar trebui să plătească solidar cu ....păgubiţii !
.....
Deocamdată atît , că-s puţini care o să citească şi sigur condeierii de la ziare(nu numai România Liberă) şi reporterii de la televiziuni, nu bagă la cap , chestii din astea cînd scriu despre inundaţii şi viituri !
Aici pot să-l mai modific, în România liberă numai am comentat! Nr 3 şi 4 ...poate!
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/presedintele-basescu-promite-un-dig-localnicilor-din-saucesti-192493.html

Un comentariu:

  1. In primul rand la toate aceste fenomene de viitura au contribuit si taierile masive ale padurilor .Daca inainte acestea mai opreau/atenuau din scurgerile masive de pe versant ,acuma nu mai prea are in ce sa se opreasca aceste scurgeri .In alta ordine de idei ai dreptate cu amplasarea caselor la malul apelor,tinand cont ca aceste case au mai fost daramate acum ceva ani .Tampiti sunt si cei care aproba aceste proiecte ,insa atata timp cat spaga merge ,e apropba orice ....mai ales aruncatul de gunoi menajer ....si canalizare in rauri .
    Se pare ca si natura isi are cuvantul ei de spus.

    Degeaba spui unora despre asigurarea de 1% ,pentru ca multi poate nu au habar .
    Tin minte ca eram copil ,inainte de revolutie cand se vorbea despre lucrarea de la Şucu(poate ai auzit de ea) .Trebuia sa fie tot un baraj din anrocamente cu nucleu de argila ca si cel de la Poiana Marului ,insa ,amonte de cel existent,pentru a apara "statiunea" de eventuale inundatii.Au trecut mai bine de 20 de ani si nici acuma nu s-au apucat de aceasta lucrare .Cand am fost ultima oara acasa am auzit ceva zvonuri ca ar vrea sa inceapa lucrarile ,dar nu stiu sigur cand.(de aceea acest an s-au cumparat actiuni si cu 1000 euro bucata).

    RăspundețiȘtergere